Slik hjelper et kredittkort privatøkonomien din

 

Som siviløkonom og med et godt innblikk i nordmenns privatøkonomi har jeg i en årrekke grublet over hvordan man i Norge har akseptert at ordet «kredittkort» forbindes med «økonomisk usikkerhet» og «bunnløs gjeld». Til tross for at forsinkelsesrenten ved ubetalte kredittkortregninger er høyere enn ved andre typer lån, så finnes det såpass enkle måter å unngå det på at jeg til stadighet blir forbauset over folk som ender opp med å tape penger på kredittkortet. Her skal jeg lære deg hvordan du kan tjene penger ved å eie et kredittkort, noe du kanskje ikke engang visste var mulig.

På hvilken måte kan et kredittkort gjøre hverdagen min lettere?

Den aller enkleste måten å forklare fordelene ved et kredittkort på er å vise til kjøpsrabattene man oppnår når man benytter seg av et spesifikt kredittkort hos en spesifikk forhandler. Et godt eksempel er drivstoffrabattene som gir deg xx antall øre tilbake i såkalt «cashback» for hver liter bensin du kjøper. Husk på å velg et kredittkort som passer dine behov og som du kommer til å bruke regelmessig. Det hjelper svært lite å bestille «markedets beste bensinkort» med mindre du faktisk er den i husstanden som pleier å fylle drivstoff på bil eller MC. Vi kan anbefale Kredittkortinfo.no som har en fin oversikt over hvilke kort som gjelder for hva samt en kredittkort test.

Om man gjør netthandelskjøpene sine med et kredittkort vil man gjennom Finansavtaleloven ha spesielle rettigheter som gjør at man sikrer seg en «pengene tilbake»-garanti ved en feil/mangel på varen eller tjenesten. Det er kredittkortselskapet som står som ansvarlig for å gi deg pengene tilbake dersom du kjøper en vare eller tjeneste på kreditt hos en sertifisert næringsdrivende. Du kan lete opp Finansavtalelovens §54 dersom du ønsker å studere ordlyden i lovbestemmelsen.

Et kredittkort gir deg tilgang på økt likviditet, noe som betyr at du alltid har en reservebeholdning tilgjengelig dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp. Hvitevarer og datamaskiner blir ofte kjøpt med kredittkort rett og slett på grunn av at nordmenn ikke kan klare seg uten disse varene til enhver tid. Det er veldig gunstig å kunne erstatte en ødelagt mobiltelefon til tross for at lønningsdatoen er i midten av måneden og man så vidt har kommer inn i en ny måned. De aller fleste kredittkort som tilbys av norske banker tilbyr 45 til 60 dagers betalingsutsettelse, noe som bør være nok tid til å få lønn både en og to ganger for vanlige norske arbeidstakere.

Jeg har hørt at flere av mine venner og kolleger har omtalt kredittkort som et «gratis, men kortvarig forbrukslån». Det er i utgangspunktet en god beskrivelse da man kan låne penger i den rentefrie perioden uten at det påløper noen renter. Hvis man ikke har behov for å låne en større pengesum uten å sette eiendeler i sikkerhet, så vil nok et kredittkort være et betydelig bedre alternativ enn et forbrukslån. Etter all sannsynlighet er det mange nordmenn som overser det faktum at et kredittkort kan brukes som et rentefritt lån og heller tyr til dyrere løsninger.

Gratis reiseforsikring gjelder dersom minst halvparten (50 %) av reisens kostnader er kjøpt med et kredittkort. Hvis du sjekker ut hva den gjennomsnittlige reiseforsikringen koster, så kan du selv regne deg frem til at du kan spare mye penger på å kjøpe fly- eller togreisen din med et kredittkort. Nordea er et eksempel på et kort som har reiseforsikring inkludert.

«Kredittkortvettregler»

Man kommer ikke unna den moralske pekefingeren i en artikkel som omhandler hvordan et kredittkort kan hjelpe nordmenn med en sunnere privatøkonomi. Innledningsvis skrev jeg om kredittkortets dårlige rykte i Norge, og det er naturlig å dra slutningen om at det finnes tall bak de skremmende avisoverskriftene som bør gi enkelte grunn til bekymring. Noen mennesker er rett og slett ikke egnet til å eie et kredittkort da de ikke forstår at prisen for manglende tilbakebetaling over en lengre periode er (potensielt) svært høy.

Det er noen feller du er nødt til å unngå. Først og fremst bør du unngå å ta ut penger i en minibank med et kredittkort. Ved slike tilfeller vil banken se bort fra din rentefrie periode og la rentene løpe umiddelbart, noe som kan være dyrt. Har du akutt behov for kontanter, så vil jeg anbefale deg å bruke et vanlig VISA da det som regel ikke finnes verken gebyr eller renter på uttak av disse. Ut over dette er det også verdt å nevne at du ikke skal bruke et kredittkort dersom du verken oppnår noen økonomisk fordel eller virkelig trenger å få kjøpt inn en vare eller tjeneste du ordentlig har behov for. Hvis du bruker kredittkortet ditt som et økonomisk hjelpemiddel, så skal du fort merke at det kan være en av mange grunner til at din personlige økonomiske situasjon kontinuerlig bedres.